האם את חולמת על עור פנים חלק ואחיד? טיפול בפיגמנטציה בפנים הוא לא רק עניין אסתטי. כתמים כהים על הפנים יכולים להעיד על נזקי שמש, שינויים הורמונליים או גורמים אחרים.
טיפול פיגמנטציה
פיגמנטציה בפנים היא אחת התופעות הנפוצות ביותר, שנשים רבות סובלות ממנה ברמה כזו או אחרת. פיגמנטציה בפנים, המופיעה ככתמים חומים או כהים, היא תופעה נפוצה יחסית. כתמים אלו נוצרים כתוצאה מהצטברות עודף של מלנין, הפיגמנט המעניק לעור את צבעו.
הסיבות להופעת פיגמנטציה הן רבות ומגוונות, ביניהן:
- חשיפה לשמש: קרינת השמש היא הגורם העיקרי להופעת פיגמנטציה.
- שינויים הורמונליים: הריון, גלולות למניעת הריון וגיל המעבר עלולים להוביל להופעת כתמי פיגמנטציה אצל נשים.
- גיל: עם הגיל, העור נוטה לייצר יותר מלנין, מה שיכול להוביל להופעת כתמי גיל.
- צלקות: פצעים, חתכים וכוויות עלולים להשאיר אחריהם צלקות כהות.
- תרופות מסוימות: תרופות מסוימות, כמו תרופות אנטיביוטיות ותרופות הורמונליות, עלולות לגרום לתופעות לוואי הכוללות פיגמנטציה.
מה זו בעצם פיגמנטציה?
פיגמנטציה היא ביטוי שאנו משתמשים בו כדי לתאר תופעה בה העור שלנו הופך כהה יותר. היא יכולה להופיע ככתמים קטנים או גדולים, מפושטים או נקודתיים. גם נמשים הם סוג של פיגמנטציה, וכך גם כתמי שמש. מה שלא יהיה, כל אחת מאיתנו שסובלת מפיגמנטציה יודעת עד כמה היא רוצה פשוט להיפטר ממנה!
היא מתרחשת ממצב של עודף מלנין בעור, הפיגמנט המעניק לעור את צבעו.
העור שלנו מורכב מכמה שכבות, והמלנין מיוצר ע”י תאים הנקראים מלנוציטים אשר מפוזרים בשכבה הכי עמוקה של העור. (שכבת הבסיס) המלנין שיוצר בשכבה העמוקה, מועבר לקרטינוציטים אשר נמצאים בשכבות העליונות יותר של העור.
ככל שהמלנוציטים ייצרו יותר מלנין ויעבירו אותו לקרטינוציטים, כך צבע העור שלנו יהיה כהה יותר. כתמי הפיגמנטציה נוצרים, כאשר מסיבה מסויימת ובעיקר בשל חשיפה לשמש (על כך פירוט בהמשך) המלנוציטים מזהים פגיעה בעור, ועל מנת להתגונן הם מיצרים יותר מלנין מהרגיל.
המלנין “נשלח” לשכבה העליונה של העור, במטרה ליצור שכבת מגן כהה, אשר תסייע לעור מפני פגיעת השמש. עודף המלנין הזה יוצר את הכתמים הכהים שאנחנו כל כך לא אוהבות.
טיפול בפיגמנטציה בפנים
טיפול בפיגמנטציה בפנים נועד להבהיר את הכתמים ולהשוות את גוון העור. הטיפול כולל מגוון שיטות, החל מקרמים ומסיכות המכילים חומרים מבהירים כמו ויטמין C, חומצה קוג’יק וחומצה אזלאית, ועד לטיפולים קליניים כמו פילינג כימי, לייזר וטיפולים עוריים אחרים.
גוואשה יכול להיות כלי עזר מצוין עבור טיפול בפיגמנטציה בפנים. העיסוי העדין והקבוע מעודד את חידוש תאי העור ומסייע בהפחתת הופעת כתמים כהים. על ידי שיפור זרימת הדם, גוואשה תומכת בהתחדשות תאי העור ומעודדת את התאוששות העור הפגוע. חשוב לציין כי גוואשה אינו תחליף לטיפול רפואי בפיגמנטציה, אך הוא יכול לשמש כטיפול משלים יעיל. עם זאת, חשוב להתייעץ עם רופא עור לפני תחילת כל טיפול חדש, במיוחד אם יש לך סוגי עור רגישים או מצבים רפואיים קיימים.
טיפול בפיגמנטציה בפנים לפני ואחרי
קיימים כמה סוגים שונים של פיגמנטציה:
פיגמנטציה סולארית
זו הפיגמנטציה הנפוצה ביותר, הנגרמת מחשיפה מרובה ולא מוגנת לשמש.
פיגמנטציה הורמונלית
תופיע בעיקר בעקבות נטילת גלולות או אחרי הריון. מתבטאת בכתמים בצורת פרפר, ובמעין הילה חומה מעל הגבות ומעל השפם. חשוב לציין שפיגמנטציה הורמונלית יכולה “להתבשל” במשך שנים בשכבות הפנימיות של העור, לפני שהיא יוצאת החוצה. כך שכתמים בעקבות גלולות יכולים לצאת רק לאחר אפקט מצטבר של כמה שנים של נטילת הגלולות, או אחרי שנים של הורדת שפם בשעווה. (לא סתם אלוהים ברא לנו את שערות השפם!).
פיגמנטציה גנטית
מתבטאת בנמשים היכולים להופיע גם על הגוף וגם על הפנים.
כיון שנמשים הם גנטים הם יכולים להיווצר כבר בגיל צעיר, עוד לפני חשיפה משמעותית לשמש.
אבל הם מתכהים ומתרבים עוד יותר כאשר נחשפים לשמש בכמות רבה ובאופן לא מבוקר.
פיגמנטציה תרופתית
מופיעה בשל לקיחת תרופות מסוימות ובעקבות טיפולי כימותרפיה.
פיגמנטצית לנטיגו
כתמים חומים גדולים וכהים יחסית מופיעים בדרך כלל בגיל מבוגר.
בנוסף, לפי הרפואה הסינית הפיגמנטציה מופיעה גם בשל רעילות של הכבד.
הכבד עובד על ניקוי של הדם, ואם הוא לא עובד טוב הדם לא מספיק מנוקה, וחלק מהתופעות שמגיעות ביחד עם זה, הם אותם כתמים על הפנים.
איך מטפלים בפיגמנטציה בפנים?
כמו תמיד בקליניקה, אנחנו קודם כל מחפשים את המקור. מאבחנים את סוג הפיגמנטציה והמקור שלה, ולפי זה מכינים תוכנית טיפולים מתאימה להעלמת הפיגמנטציה. הטיפול אצלנו נעשה ע”י מכשור מתקדם וחומרים פעילים. בדרך כלל נשלב גם דיקור קוסמטי מיוחד. הדיקור עובד על ניתוב נכון של הדם באזור הפנים ובכך מסייע להבהרת והעלמת הכתמים.
בהקשר של פיגמנטציה קיימת חשיבות עליונה לאבחנה, כי לא כל מכשיר מתאים לכל פיגמטציה. טיפול במכשירים הלא נכונים לפיגמנטציה מסויימת, עלולים להחמיר אותה. גם טיפול פולשני ואגרסיבי מידי יכול להביא להטבה בטווח הקצר אבל להחמרה משמעותית בטווח הארוך.

חשוב להבין כי טיפול בפיגמנטציה הוא לא זבנג וגמרנו. וצריך להיזהר מסוגי טיפולים שעושים את זה. טיפול אפקטיבי הוא טיפול איטי, המותאם לסוג הפיגמנטציה.
בנוסף הטיפול דורש שיתוף פעולה מצידך, ותחזוקה בבית. כי פיגמנטציה אף פעם לא נעלמת לחלוטין, היא יכולה להמשיך להתקיים בשכבות הפנימיות של עור, ולצאת החוצה שוב.
לכן כדי שהטיפול יצליח תצטרכי להתמיד בשגרת טיפוח ייעודית עם תכשירים פעילים שילחמו בכתמים. להקפיד על מריחת מקדם הגנה, ולשלב גם חומר מדכא מלנין. את מקדם ההגנה צריך לחדש במהלך היום (היעילות שלו יורדת אחרי שעתיים-שלוש) והמלצת רופאי העור היא אחת ל-12 שעות למרוח את מדכא המלנין.
קיים מגוון רחב של חומרים מדכאי מלנין בשוק. בקליניקה, נתאים לך את הנכון עבורך.
למוצרי טיפול בפיגמנטציה לחצי כאן>>
טיפים למניעת פיגמנטציה בפנים
הגנה מהשמש:
- קרם הגנה: השימוש החשוב ביותר הוא מריחה קבועה של קרם הגנה רחב טווח (SPF 30 ומעלה) על כל אזורי הפנים והצוואר, מדי יום, גם בימים מעוננים. חשוב לבחור קרם הגנה המתאים לסוג העור ולמרוח אותו בכמות נדיבה 15 דקות לפני היציאה החוצה, ולרענן את המריחה כל שעתיים, או יותר, במיוחד לאחר פעילות גופנית או הזעה.
- הצללה: הגבילו את החשיפה הישירה לשמש, במיוחד בשעות השיא (בין השעות 10:00 ל-16:00). חבשו כובע רחב שוליים ומשקפי שמש בעת השהייה באוויר הפתוח, והשתמשו במטרייה או צללית אחרת.
- מינון: הימנעו משיזוף מלאכותי, הן במיטות שיזוף והן באמצעות קרמים מקטינים מלנין.
טיפוח עור:
- ניקוי: הקפידו לנקות את עור הפנים פעמיים ביום, בבוקר ובערב, באמצעות סבון פנים עדין המתאים לסוג העור שלכם. ניקוי יסודי יסיר לכלוך, איפור ושומן עודף, ויפתח את נקבוביות העור לקליטת מוצרי טיפוח.
- לחות: שימוש קבוע בקרם לחות יסייע לשמור על עור הפנים לח, דבר החיוני למניעת יובש, גירוי ופיגמנטציה. בחרו קרם לחות המתאים לסוג העור שלכם והשתמשו בו מדי יום לאחר ניקוי העור.
- פילינג: פילינג עדין פעם בשבוע או פעמיים בשבוע (בהתאם לסוג העור) יסייע בהסרת תאים מתים משכבת העור העליונה, ויעודד התחדשות תאים. פילינג יעיל יבהיר את עור הפנים ויטשטש כתמים קלים.
- קרם הבהרה: ניתן להשתמש בקרם הבהרה המכיל רכיבים פעילים כמו ויטמין C, חומצה קוג’ית או חומצה אזלאית. רכיבים אלו מסייעים בהפחתת ייצור המלנין ובפירוק מלנין קיים, ובכך תורמים לטשטוש כתמים כהים והבהרת עור הפנים. חשוב לבחור קרם הבהרה איכותי המתאים לסוג העור שלכם ולהשתמש בו בהתאם להוראות השימוש.
תזונה ואורח חיים:
- תזונה בריאה: אכלו תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבונים רזים. מזונות אלו מכילים נוגדי חמצון וויטמינים חיוניים המסייעים בהגנה על העור מפני נזקי השמש ומאיצים את תהליך התחדשות התאים.
- הימנעות מעישון: עישון פוגע בכלי הדם ומאיץ את תהליך הזדקנות העור
- שתייה מרובה: הקפידו לשתות מים לאורך כל היום כדי לשמור על עור הפנים לח.
- שינה מספקת: שינה איכותית של 7-8 שעות בלילה חשובה להתחדשות תאי העור ולתפקוד תקין של מערכות הגוף השונות, כולל מערכת העור.