איך קשור מטבח בריא לטיפולים קוסמטיים? ואיך כוסמין קשור לרפואה סינית? אחד העקרונות העיקריים עליהם נשענת הרפואה הסינית הוא תזונה נכונה.
(לקריאה מורחבת על מהי רפואה סינית הקליקי כאן ).
רפואה סינית דוגלת בהוליסטיות. שום דבר הוא לא נקודתי וספיציפי. ולכן גם אם יש בעיה מסוימת בגוף, תמיד תהיה התייחסות גם לתזונה של המטופלת.
מעבר לכך, אני מאמינה שגוף בריא הוא חלק מאורח חיים בריא, המתבטא במובנים רבים, ביניהם גם במטבח.
ולא תמצאו כאן המלצה או תפריטים למטבח צמחוני או טבעוני או משהו קיצוני.
להפך! אני מאמינה שככל שיהיה לכן קל, כך תצליחו להתמיד יותר, ולהפוך את התזונה הבריאה לדרך חיים.
לכן, תוכלו לקבל כאן המלצות על חומרים ומוצרים בסיסים למטבח. כאלו שקל וכייף להכניס אותם הביתה.
לפעמים, רק החלפת חומרי הבסיס איתם את מכינה את האוכל כבר יהיו צעד משמעותי בדרך למטבח בריא.
אז הנה לך מספר צעדים פשוטים, שיוכלו לעשות לך שינוי גדול!
מוצרי MUST במטבח הבריא
שמנים, קמחים ותוספים שישדרגו כל ארוחה לארוחת SUPER FOOD מושלמת ומזינה.
שמנים
שמן קוקוס- שמן קוקוס בכבישה קרה מופק מאגוז הקוקוס שעובר תהליך של ייבוש וטחינה. שמן הקוקוס הוא צמחי, אינו מתחמצן ויש לו טעם קל של קוקוס. הוא מצויין לבצקים ולאפיה בכלל. ומתאים כתחליף לחמאה או שמנים אחרים באפיה.
שמן זרעי ענבים- השמן מופק מענבים וטעמו עדין מאד. מתאים מאד כתחליף לשמנים אחרים בטיגון. (ויכול להתאים גם לאפיה) שמן זרעי ענבים מכיל כמות גדולה של ויטמין E, עשיר בנוגדי חמצון ורובו שומן בלתי רווי.
שמן אבוקדו- עשיר בויטמין E, נוגדי חמצון ושומן בלתי רווי. ערכיו התזונתיים נשמרים גם בשמן עצמו. מתאים לטיגון וגם לטיגון עמוק. שימו לב כי שמן האבוקדו מרוכז מאד ולכן תספיק כמות קטנה יותר ממה שאת רגילה.
שמן זית בכבישה קרה- שמן מוכר שכמובן נמצא היום בכל מטבח, אבל אנחנו כאן כדי להזכיר לכן שחשוב להקפיד שיהיה שמן זית איכותי,בכבישה קרה ושהחומציות שלו לא תעלה על יותר מ-0.5.
קמחים
קמח כוסמין- קמח שנמצא היום בכל סופר וקל מאד להכניס אותו למטבח. ניתן גם להשתמש בקמח כוסמין 70%. כוסמין בריא הרבה יותר מקמח לבן וההמלצה היא להחליף את הקמח הלבן בו.
קמח טף- קמח בריא מאד, עשיר בברזל וחלבון וללא גלוטן. מומלץ מאד לאפית לחמים (גם למי שאין לו בעיה עם גלוטן) וניתן למצוא אותו בחנויות טבע.
פסטה- להחליף את הפסטה מקמח לבן לפסטה מקמח כוסמין או מקמח אורז.
אבקת אפיה
אחרי שכבר החלפתן את הקמח לכוסמין או לטף, שימו לב גם לאבקת האפיה שאתן משתמשות בה, והחליפו את הרגילה לאבקת אפיה ללא אלומיניום- בריאה הרבה יותר.
שיבולת שועל
ה-מלכה של המטבח. אם עוד לא הכנסתן אותה כדיירת קבע במטבח- זה הזמן.
שיבולת שועל בריאה מאד, מכילה חלבון וללא גלוטן.
מתאימה לדייסות, לפנקייקים, לעוגות ועוגיות.אפשר וכדאי להכין איתה פשוט הכל!
זרעים
החזיקו בבית זרעי דלעת, זרעי חמניה, זרעי צ’יה, זרעי פשתן אגוזים ושקדים.
תמיד טוב להשתמש בהם כתוספת לסלט או לארוחה. הם עשירים בויטמינים ועוד דברים טובים, ויקפיצו כל ארוחה או סתם סלט רגיל למעמד של סופר פוד בריא ומזין.
את זרעי הפשתן והצ’יה אף ניתן להכניס למאכלים מסויימים במקום ביצה.
רטבים
מומלץ להוציא מהמטבח את הרטבים המעובדים כמו סויה או אבקת מרק.
הם מלאים נתרן ועוד דברים רבים לא בריאים. לפעמים אנחנו מכינים תבשיל בריא ומלא בערכים תזונתיים, אבל אם בסוף נוסיף מעליו רוטב מעובד, זה יפגום ויהרוס את כל מה שהכנו.
יש בטבע הרבה חומרי גלם טעימים ובריאים שיכולים להחליף את הרטבים המעובדים, ולתת תוספת טעם מעולה.
הכניסו למטבח פטרוזיליה, ,כוסברה וזרעי כוסברה, נענע שמיר וזרעי שמיר.
תבלינים כמו פפריקה וכמון (ובדקו שהם באיכות טובה, ללא מלח וחומרים משמרים) כל אלו יהיו תוספת בריאה, מזינה וטעימה.
טופו
הגיע הזמן להפסיק לפחד מטופו. נכון שהמראה שלו אולי קצת מוזר ולא ברור, אבל זה בדיוק המקרה של “אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו”.
הטופו הוא חלבון בריא מאד, והוא מוצר חובה במטבח.
אפשר לשחק איתו, ולעשות איתו כמעט הכל. להוסיף לסלט, להכין מוקפץ, יחד עם תבשילי ירקות. יש כאלו שאפילו מכינים חריימה מטופו!
ירקות ופירות
כולנו כבר יודעים שתזונה בריאה מבוססת על ירקות ופירות. אני ממליצה להכניס למטבח שלכם ירקות בשפע.
ועדיף שיהיו מבושלים כי באופן זה הם יותר קלים לעיכול.
איך מתמידים באכילת ירקות? פשוט עשו לעצמכן הרגל: בכל ארוחה מכניסים לפחות ירק אחד, מה שאתן אוהבות ובצורה שנוחה לכן.
העצה הכי טובה שאני יכולה לתת לכם כדי להצליח לנהל מטבח בריא.
זה למצוא את הזמן עבור זה ולבשל לעצמכן. ברגע שאנחנו מבשלות, ויש אוכל בריא בבית באופן קבוע, הרבה יותר קל שלא להגיע למצב של רעב וליפול לג’אנק שבמקרה היה בסביבה.
בנוסף, תעשו קניות חכמות! הדרך הכי יעילה להקפיד על תזונה בריאה היא, פשוט להימנע מאוכל לא בריא.
אם נלך לקניות ונחזור עם חטיפים ושוקולדים שיהיו נגישים לנו בבית, אין ספק שמתישהו נאכל אותם.
אבל, אם מראש נקפיד לא להכניס אותם הביתה, יהיה לנו הרבה יותר קל. רק בעצם הפעולות האלו כבר נהפוך את המטבח שלנו לבריא יותר!